21 Şubat 2024 Çarşamba

Film Okuma: Martin Eden

 


Bu hafta Jack London'ın Martin Eden’ıyla buluşuyoruz. Romanı okuyanları bir sürpriz bekliyor, karşımızda Amerikalı değil, İtalyan bir Martin Eden var ve film Napoli’de geçiyor.


Film Proudhon ve Bakünin’le birlikte anarşizmi kuran Errico Malatesta’nın 1 Mayıs mitinginde konuşmasıyla başlıyor. Kapitalizmin sınıf mücadelesiyle ortadan kaldırılabileceğini, fakat devrimden sonra işçi sınıfının iktidarı almak yerine komünler kurarak, doğrudan demokrasiyi işletmesi gerektiğini savunuyor.


Martin’in düşüncelerini savunduğu Spencer ise Sosyal Darwinciliğin kurucusu. Doğada olduğu gibi güçlü olanların hayatta kalması, zayıfların elenmesi gerektiğini söylüyor. Yani devlet eğitim ve sağlık hizmetlerini ücretsiz sunarak, toplumun doğal dengesini bozuyor.


OKUMA ÖNERİLERİ

https://anarsizm.org/orgutlenme-errico-malatesta/

https://drive.google.com/file/d/1dy0IWbHsC1ulntSDDrdwyrDriTEuyDTf/view?usp=sharing


FİLM TANITIMI (E. ÇİĞDEM ŞAHİN)


"Dünya benden daha güçlü. Onun gücüne karşı bir başımayım. Azımsanacak bir başarı değil. Ona boyun eğmediğim sürece ben de güçlüyüm. Ona karşı kelimelerimin kudreti olduğu sürece gücümden korksunlar.''

İtalyan yönetmen Pietro Marcello'nun objektifinden bir Jack London uyarlaması olan Martin Eden filmi bu vurucu cümlelerle başlıyor.

Amerikalı yazar Jack London'ın Martin Eden'i, Kaliforniya'nın Oakland kentinde 20. Yüzyılın başında geçen, eğitim alamamış genç bir denizci olan Martin Eden'in yazar olma arzusuyla yanıp tutuştuğu hikayesini alıyor İtalyan yönetmen Marcello, İkinci Dünya Savaşı'nın ertesi Napoli'ye, İtalya'ya taşıyor.

Fakir semtlerde, belirgin bir sefalet içinde yaşayan işçi sınıfının hayatını yaşarken, burjuva bir genç kıza aşık olan Martin Eden'in çok ünlü bir yazar olarak ama yine de hazin sonuçlanan sınıf atlama hikayesi de diyebiliriz.

Kendisi bir Sosyalist olmasına karşın kahramanı Martin'i keskin bir bireyci olarak yaratan Jack London'ın, her birinin kendi içindeki büyük çelişkilerini gizlemeyen Sosyalizm, Anarşizm, Bireycilik arasında gidip gelen iç diyaloglarını da filmde bolca bulacağız.

28 Şubat Çarşamba günü saat 17.00'de izleyeceğimiz, Pietro Marcello'nun 2019 yılı yapımı Martin Eden'ının vadettiklerinin küçük bir kısmı böyle.

“Özgürlüğü kuranlar kendilerini daima zindanları kuranlardan daha iyi ifade eder”

Martin Eden


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Film Okuma: Yurttaş Kane

Bir süredir ara verdiğimiz film okumalarına bir sinema klasiği ile geri dönüyoruz: Yurttaş Kane. Orson Welles’in 1941 yap...