26 Kasım 2024 Salı

Osman hocamızı aramızdan ayrılışının 1. yıldönümünde anıyoruz

 


Güncel toplumsal sorunlar üzerine söyleşiler düzenleyerek Çanakkale’nin entelektüel yaşamına katkıda bulunmak amacıyla oluşturduğumuz Çanakkale Düşünce Topluluğu’nun kurucularından Prof. Dr. Osman Demircan hocamızı yitireli bir yıl oldu.  

 

Osman hocamızı tanıyanlar, onun gerçekten çok renkli bir kişilik olduğunu bilirler. Kuşkusuz renklerinden en baskın olanı “toplumcu” karakteriydi. Ne yaparsa yapsın, insanlarla birlikte, paylaşarak yapmak istedi. En az toplumcu karakteri kadar güçlü olan diğer bir yönü “eğitimcilik” idi. Aklınıza gelebilecek her şeyi, insanların hiç sıkılmadan öğrenebilecekleri bir eğitim etkinliğine dönüştürmeyi başarırdı.

 

Muhtemelen Çanakkale’de yaşamına bir şekilde dokunmadığı kimse yoktur. Osman hocayı herkes tanır, sevgi ve saygıyla anımsar. Bu hafta içinde hocamızın birçok etkinlikte anılması ve adının yaşatılıyor olması bunun en somut göstergesi.  

 

Seni özlüyoruz Osman hoca.



Prof. Dr. OSMAN DEMİRCAN’IN KISA YAŞAM ÖYKÜSÜ


Osman Demircan 1949 yılında Çanakkale Merkez’e bağlı Musaköy’de yoksul bir aileye doğdu. Ailesinin maddi durumu kendisini okutmaya müsait olmadığından öğrenimini devletin parasız yatılı okullarında yaptı. Çanakkale Öğretmen Okulu’nu bitirdikten sonra, y
az aylarında inşaatlarda çalışarak, 1971 yılında İzmir Yüksek Öğretmen Okulu’nda lisans eğitimini tamamladı. 1971 – 1974 yılları arasında Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik – Astronomi Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak çalışan Demircan, daha sonra Milli Eğitim Bakanlığı’ndan burs kazanarak Manchester Üniversitesi Astronomi Bölümü’nde yüksek lisans yaptı ve 1976 yılında yüksek lisans, 1979 yılında doktora derecesi alarak astrofizikçi oldu.

 

1979 – 1981 yılları arasında Libya Bingazi Üniversitesi Fizik ve Astronomi Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1982’de Türkiye’ye dönerek doçentlik unvanı aldı ve 1990’a kadar ODTÜ Fizik Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yaptı. 1990’da Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’ne profesör olarak atandı ve Ankara Üniversitesi’nde bulunduğu süre boyunca Ahlatlıbel Rasathanesi Müdürlüğü görevini sürdürdü.

 

1999 yılında Çanakkale 18 Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fizik Bölümü’ne geçerek, Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Bölümü’nü kurdu ve başkanlığını üstlendi. Astrofizik Araştırma Merkezi ve Ulupınar Gözlemevi’ni kurdu. TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Akademik Kurulu’nda 6 yıl görev yaptı.

 

Mart 2016’da emekli olduktan sonra Suluca Bilim Kampı’nı kurdu, Yeni Kuşak Köy Enstitüler Derneği Çanakkale Şubesi’nin ve Mavi Bilye Doğada Eğitim Gezginleri grubunun kurucu başkanlığını yaptı ve Çanakkale Düşünce Topluluğu’nun kurucuları arasında yer alarak toplumsal konularda söyleşiler düzenlenmesine katkıda bulundu. Kepez Kent Konseyi’nin düzenlediği üç Çalıştay’da görev aldı.

 


Geçen yıl Osman hocanın ardından yayınladığımız taziye yazımız için tıklayınız.

 

Demircan’ın üzerine doktora tezini yaptığı “Çift Yıldızlar” konusunda kendisiyle yapılan bir röportajı izlemek için tıklayınız.

 

Osman Demircan’ın cenaze töreni görüntüleri için tıklayınız.

 





 

1 yorum:

  1. Çok güzel hazırlanmış ve yansıtılmıs. Emeklerinize sağlık. Işıklarda beklesin bizleri...

    YanıtlaSil

Osman hocamızı aramızdan ayrılışının 1. yıldönümünde anıyoruz

  Güncel toplumsal sorunlar üzerine söyleşiler düzenleyerek Çanakkale’nin entelektüel yaşamına katkıda bulunmak amacıyla oluşturduğumuz Çana...