26 Haziran 2024 Çarşamba

Film Okuma: Plaza Köylüleri

 


Son Film Okuma toplantımızda “Almanya’ya Hoşgeldiniz” filminde “göç sorununu” ele almıştık. Bu hafta izleyeceğimiz Plaza Köylüleri de bir bakıma “göç” olgusunu tartışıyor fakat bu göç, başka bir göç...

Filmde Türkiye’nin çok “elit” bir tabakasından kesitler var. Bunlar en seçkin, en pahalı, en erişilmesi güç okulları bitirdikten sonra, oldukça yüksek ücretlerle iş bulabilen “beyaz yakalılar”.

Herkesin imrendiği, çocuklarının büyüdüklerinde onlar gibi olmasını istediği bu insanlar, bir süre sonra sahip oldukları her şeyi terk edip, dağbaşında bir köye veya küçük bir kasabaya yerleşerek kendilerine “başka bir yaşam” kurma gayreti içine giriyorlar.

Çanakkale bu insanların en çok tercih ettikleri coğrafyalardan biri. Yıllardır özellikle İstanbul Maslak’tan yüzlerce beyaz yakalı, Bayramiç’in, Yenice’nin... köylerine akıyor. Yani senaryosunu ve yönetmenliğini Hazar Uyar’ın üstlendiği filmi izlerken hiç yabancılık çekmeyeceğiz.

İzleyeceğimiz gençlerin öyküleri farklı olsa da, hepsinin ortak bir motivasyonu var: sistemin dışına çıkmak veya sistemden kaçmak. Peki, sistemden kaçmak mümkün mü?


OKUMA ÖNERİLERİ

https://mediacat.com/beyaz-yakalinin-anlatilmamis-hikayesi-hazar-uyar-roportaji/

https://yazilama.com/kitap/bilmiyorlar-ama-yapiyorlar-4/

Film Okuma: Blizna (Yara)

  Blizna 1976 yapımı bir Polonya filmi. Filmin yönetmeni Krzysztof Kieslowski. Polonya’da merkezi hükumet 1960’ların sonla...