7 Şubat 2024 Çarşamba

Film Okuma: Brassed off (Usandık)

 


Bu hafta yine 1980’ler İngiltere’sinde, kömür madenlerindeyiz. Çünkü bugünü kavrayabilmek için 1980’leri çok iyi anlamak, “nerede hata yaptığımızı” görmek gerekiyor.

İngiltere’de 1980’lerde yüzden fazla kömür madeni kapandı ve 250 bin işçi işsiz kaldı. Peki, işçilerin dünya üzerinde en örgütlü olduğu, yıllarca işçi sendikalarının yönetiminde önemli etkisinin bulunduğu İşçi Partisi (Labour Party) tarafından yönetilen bir ülkede bu nasıl mümkün oldu? Fimin adı “Brassed off” (Usandık). İngiliz işçisi neden “usanmıştı”?

İngiliz işçisi örgütlüydü, fakat örgütlülüğü İngiliz işçisini sokağa atılmaktan kurtaramadı. Çünkü siyasal bilinci yetersizdi ve siyasal bilinç eksik olduğunda, örgütlülük tek başına işe yaramıyordu.

Eleştirmenler Brassed off filmini “dram / komedi” sınıfında değerlendirmişler. Yönetmen oldukça dramatik bir konuyu izleyicileri bol bol güldürerek işlemiş. Keyifli filmler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Film Okuma: Yurttaş Kane

Bir süredir ara verdiğimiz film okumalarına bir sinema klasiği ile geri dönüyoruz: Yurttaş Kane. Orson Welles’in 1941 yap...